Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като

...
Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като
Коментари Харесай

Фондът на фондовете предоставя нова гаранционна схема за малки и големи компании

Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лева гаранции на банките, като се чака в идната една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. заеми. Това сподели на брифинг в Министерския съвет изпълнителният шеф и член на УС на фонда Светослава Георгиева. По думите й тази гаранционна скица е особено основана, с цел да отговори на ликвидните потребности на дребните и междинни предприятия сега на рецесия. Това ще са най-вече оборотни средства, предоставени под формата надългосрочни заеми за период до 10 години. 

" Целта на мярката е в допълнение да се облекчи административната тежест за кандидатстващите компании. Инструментът ще бъде с елементарен достъп през банки-партньори, към които Фонд на фондовете ще се обърне за поддръжка. Обмисля се опция предоставените заеми да са безлихвени. Възможността за безлихвени заеми ще бъде налична изключително при компании, които имат волята и желанието да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на рецесията ", разясни Георгиева.

Предвижда се удължение на гратисни интервали по главницата. Необичайното е, че се обмисля опцията и за гратисен интервал по лихвите на заема. Мярката се обмисля да е в действие за интервала на рецесията.

От Фонда на фондовете предоставят 150 милиона лв. за рискови вложения в стартъп компании. Инструментът е ориентиран и към микропредприятията. " Това са фирмите, които подкрепени през днешния ден благодарение на нашия запас, ще могат да спомогнат за по-бързото възобновяване на стопанската система и ще могат необезпокоявани във времето на рецесията да имат сигурност за продължително финансиране, с цел да влагат в действия с висока добавена стойност. Това са предприятия с къса или даже съвсем никаква бизнес история. Те могат да бъдат, в това число основани от уязвими групи: от младежи до 29 години, хора с увреждания, хора трайно безработни за повече от 6 месеца. Целта на тази мярка е да поддържа заетостта в дребния частен бизнес и активността на самонаетите лица ", изясни Светослава Георгиева. 

Към комерсиалните банки ще бъдат подадени унифицирани условия за заемите и независимост за използването им от тяхна позиция, подчертаха от Фонда на фондовете, който към момента е в договаряния с банките.

Условията зависят от съответните оперативни стратегии и техните запаси. Универсално изискване е предприятието да не е било в затруднено състояние към 31 декември 2019 година, както и да е микро или малко по закон, и редица други условности.

Припомняме че през вчерашния ден държавното управление одобри решение, с което се преразпределя приносът от Европейските структурни и капиталови фондове чрез прекачване на средства сред оперативните стратегии (ОП) 2014-2020 година в подкрепа на ограничения, целящи минимизиране на негативните последствия от епидемичното разпространяване на COVID-19. Към оперативните стратегии за развитие на човешките запаси и конкурентоспособност се пренасочва ресурс от други стратегии в размер на над 233 млн. лв.. С тези средства ще се финансират схеми за краткотрайна претовареност и ще се обезпечи оборотен капитал и ликвидност на дребни и междинни предприятия като краткотрайна мярка в отговор на кризата. Наред с трансферираните от други оперативни стратегии средства, ОП „ Развитие на човешките запаси “, Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ и ОП „ Региони в напредък “ ще насочат и собствен вътрешен, неразпределен запас от недоговорени средства и спестени такива от настоящи интервенции в отговор на кризата. По този метод се цели да се образува финансов пакет от европейски средства от над 870 млн. лв., с който ще бъдат финансирани ограничения в сферата на опазването на здравето и от социално-икономически темперамент за поддръжка на директно засегнатите от рецесията лица и предприятия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР